Bursa çocuk diş hekimi

Please wait...

Blog
Engelli Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

engelli çocuklarda diş çürüğü,engelli çocuklarda diş sağlığı, engelli çocuklarda diş problemleri, diş çürüme nedenleri

Engelli çocukların ağız ve diş bakımlarının sağlanması fiziksel veya mental kısıtlılıkları sebebiyle oldukça zordur.

Diş etlerini kötü etkileyebilecek ilaçların kullanımı, dişlerde ve çenelerde görülebilen şekil bozuklukları, çiğneme işlevi gerçekleştirilemiyorsa püre kıvamında beslenme gibi faktörler durumu daha da hassas hale getirir.

Engelli çocukların diş ağrılarını ifade etmekte zorlanmaları sebebiyle 6 aylık kontrollerin aksatılmaması gerekmektedir.

Onların yaşam kalitesini yükseltmek koruyucu uygulamaların ve zamanında tedavilerin yapılması çok önemlidir.

Diş tedavileri çocuğun genel sağlık durumuna bağlı olarak genel anestezi altında ya da klinik ortamında gerçekleştirilir.

Öz bakım veren kişilerin hijyen kuralları açısından mutlaka bilgilendirilmesi gereklidir. Kontrol takvimi her çocuğa özel oluşturularak yaşam standartları yükseltilmelidir.

Sağlıklı günler...

Instagram Paylaşımları

Bu gönderiyi Instagram'da gör

👉Diş gıcırdatma yetişkin ve çocuklarda sık rastlanan bir durumdur. Özellikle geceleri istemsiz şekilde yapılan bu hareket dişlere, yanak ve çene kaslarına dolayısıyla çene eklemine zarar verebilir. Gün içinde baş ve çene kaslarında ağrılara sebep olabilir. Diş sıkma ve gıcırdatma hareketi dişler üzerinde çok büyük bir kuvvet oluşturduğundan diş köklerinde reaksiyonlara sebep olabilir. Yine sebebi bularak ortadan kaldırmak önemlidir. En yaygın sebebi ⚠strestir. Özellikle çocukların hayatlarında büyük değişiklikler olması (kardeş olması, okul değişimi, ebeveynlerin boşanması gibi) bu tip bir tepkiye sebep olabilir. Burada ebeveyn tarafından takip edilerek gıcırdatmanın dönemsel ya da sürekli olup olmadığı tespit edilmelidir. Gerekliyse hem dişsel hem de psikiyatrik tedavi gerçekleştirilir. 👉⚠Nadiren bağırsak parazitlerinin de böyle bir tepkiye sebep olduğu gösterilmiştir. Bu durumda çocuğunuz bir pedodontist ve pediatrist iş birliğiyle tedavi edilir. 👉⚠Bazı allerjik reaksiyonlar, diş tedavilerinde kapanış bozuklukları oluşması(yüksek kalmış dolgu) ya da çene bozuklukları da diş gıcırdatmasına sebep olabilir. 👉Etken tespit edilerek ortadan kaldırılmalı, gerek görüldüğünde gece plağı yapılarak diş ve kasların zarar görmesi engellenmelidir. 👉Çok şiddetli vakalarda botoks ve ilaç tedavisi de söz konusu olabilir. #dişsıkma #dişgıcırdatma #cocukdissagligi #çocukdişuzmanı #bursaçocukdişdoktoru #bursacocuk

Çocuk Diş Hekimi Aylin Gençkan (@draylingenckan)'in paylaştığı bir gönderi ()